Apertura.hu

Megjelent az Apertúra legújabb száma

Immunitas: az élet védelme és tagadása (Bevezetés)

Roberto Esposito: Immunitas: az élet védelme és tagadása (Bevezetés)
Mi a közös az olyan jelenségekben, mint az újonnan kitört járvány elleni harc, az emberi jogok megsértésével vádolt külföldi államfő kiadatási kérelmének elutasítása, a határok megerősítése a bevándorlókkal szemben és a legfrissebb számítógépes vírusok semlegesítésére irányuló stratégiák?

Immunpolitika és Covid: Derrida, Esposito, Henry James

Timár Andrea: Immunpolitika és Covid: Derrida, Esposito, Henry James
Az esszé kritikai vizsgálat tárgyává tesz két politikai immunitáselméletet, és megvizsgálja milyen kapcsolatot állíthatunk fel a politikai test és a biológiai test között, amikor a 21. század koronavírus járványával szembesülünk.

Izoláció vagy rokonulás? A koronavírus-járvány ökofilozófiai elemzése

Kiss Kata Dóra: Izoláció vagy rokonulás? A koronavírus-járvány ökofilozófiai elemzése
A koronavírus okozta válsághelyzet két szempontból is kivételes állapotot eredményez. Egyrészt, ahogyan azt Giorgio Agamben is kiemeli, jelenleg a vírussal szembeni társadalmi védekezés egy sor olyan korlátozással él, mely a schmitti értelemben vett kivételes állapot háborúkra alkalmazott eszköztárából merít.

Vírussá-válás. A karanténszubjektum médiaantropológiája biopolitika és pszichopolitika kontextusában

Nemes Z. Márió: Vírussá-válás. A karanténszubjektum médiaantropológiája biopolitika és pszichopolitika kontextusában
Ebben a szövegben a viralitás, immunológia, pszichopolitika és biopolitika fogalmai mentén az ún. karanténszubjektum médiaantropológiai vizsgálatára törekszem.

Mémek: a világjárvány médiarítusai

Glózer Rita: Mémek: a világjárvány médiarítusai
A koronavírus okozta világméretű járvány egyik sajátos kísérőjelensége a pandémiával foglalkozó mémek virális terjedése a közösségi hálózatokon. Bár a mém az online diskurzus egyik populáris, szórakoztató célú műfaja, mégis úgy tűnik, fontos szerepe van a járványról szóló társadalmi diskurzusban.

Vírusfilmek: egy ki- és átalakulóban lévő műfaji kategória vizsgálata

Orosdy Dániel: Vírusfilmek: egy ki- és átalakulóban lévő műfaji kategória vizsgálata
Az esszé fő célja annak a kérdésnek a megválaszolása, hogy valóban létezik-e az ún. vírusfilm, és ha igen, mit is értünk pontosan ez alatt. A kifejezés jelenlegi és korábbi (fő) értelmének tisztázását követően e műfaji kategória lehetséges egyéb elnevezéseit ismertetem, illetve annak valószínű okait, hogy ...

Fertőzés, médiumok és kapitalizmus. A kora modernkori járványoktól a posztmodern zombikig

Stephanie Boluk és Wylie Lenz: Fertőzés, médiumok és kapitalizmus. A kora modernkori járványoktól a posztmodern zombikig
Ez az írás a pestis és a vírusfertőzések fiktív ábrázolásait vizsgálja a technológiai, mediális és gazdasági fejleményekkel összefüggésben. Ben Jonson színdarabja, Az alkimista és Daniel Defoe regénye, A londoni pestis korabeli londoni járványkitörések körül forognak.

Mi vagyunk a vírus? A fertőzés mint ökopolitikai metafora a járványfilmekben, a szörnyfilmekben és a kulturális képzeletben

Hódosy Annamária: Mi vagyunk a vírus?
A fertőzés mint ökopolitikai metafora a járványfilmekben, a szörnyfilmekben és a kulturális képzeletben

2020 márciusában a járványügyi veszélyhelyzet kihirdetése után a közösségi médiában igen népszerű lett egy mémsorozat, mely szerint „A természet gyógyul. Mi vagyunk a vírus. A koronavírus pedig a gyógymód.”

Hírlevél-leiratkozáshoz ide kattitson.