Posts tagged "femme fatale"
Új Hollywood új nője. Gyilkosság gondolatban - Sarah és Margi

Új Hollywood új nője. Gyilkosság gondolatban – Sarah és Margi

Mit keresek én itt? (nevetés) Mindenek előtt méltatnám azt a nagyon is átlagon felüli női csoportot, akikkel együtt jelöltek. Nekünk, ötünknek szerencsére megvolt a lehetőségünk – nem csak alkalmunk, hanem lehetőségünk – gazdagon összetett karaktereket játszani, és gratulálok a Working Title és a Polygram producereknek […], hogy megengedték a rendezőknek, hogy önálló szereposztó döntéseket hozzanak, ...
Film noir: a filmtörténet kétes figurája

Film noir: a filmtörténet kétes figurája

A tanulmány a film noir fogalmának történetét, recepciójának alakulását követi végig 1945-től napjainkig. A noir sokféle identitása, skizoid természete meghatározásának nehézségeiben és korpuszának képlékenységében éppúgy megnyilvánul, mint magukban a filmekben: a kutatásban egyszerre jelent nehézséget és hajtómotort ez a megfoghatatlanság, amely folyamatosan új kereteket jelöl ki.
A látható sötétség

A látható sötétség

Jonathan Auerbach három meghatározó hidegháborús alkotás (Fegyverbolondok, Csókolj halálosan, A gonosz érintése) a film noir kánonban történő elhelyezésén keresztül egyszerre mutatja be és hangsúlyozza a filmek politikai, kulturális és filmtörténeti jelentőségét, röviden bemutatva az 1940-es és 1950-es évek általános közhangulatát, legfontosabb társadalmi problémáit és nyugtalanságait.