Posts tagged "dokumentarista játékfilm"
„Mi filmet filmkészítés közben csinálunk” - beszélgetés Szalai Györgyi filmrendezővel

„Mi filmet filmkészítés közben csinálunk” – beszélgetés Szalai Györgyi filmrendezővel

Szalai Györgyi a Budapesti Iskola legmeghatározóbb alkotóinak egyike, számos dokumentarista játékfilm rendezője, forgatókönyvírója.
Narráció, szatíra és a látvány politikája a Budapesti iskolában

Narráció, szatíra és a látvány politikája a Budapesti iskolában

A hatvanas és a hetvenes évek fordulóján jelentkeztek a történetmondásnak azok a mintázatai, amelyeket később a Budapesti Iskola filmjei használnak majd fel és dolgoznak át abból a célból, hogy performancia, „megtestesülés” és szociografikus modellezés termékeny feszültségét megteremtsék.
A dokumentumfilm elmélete és a Budapesti Iskola

A dokumentumfilm elmélete és a Budapesti Iskola

A dokumentumfilmek elméleti kérdéskörében sajátos helyet foglal el a dokumentarista játékfilmek kategóriája. A Budapesti Iskola elnevezésű mozgalom ezt a filmtípust juttatta érvényre alkotásaiban, létrehozva a dokumentumfilmes és játékfilmes hagyományok sajátos ötvözetét.
Csend és kiáltvány. A fikciós dokumentarista forma hagyománya

Csend és kiáltvány. A fikciós dokumentarista forma hagyománya

A magyar filmművészet formatörténetében a fikciós dokumentarizmus a hetvenes évek Budapesti Iskolájában teremt önálló és jelentős irányzatot. A fikciós formákat átható dokumentarista stílus megjelenése a filmek közvetlen társadalmi szerepvállalásának igényével hozható összefüggésbe; e forma filmtörténeti jelenléte tehát egyúttal a társadalmi szerepvállalás státusát is jelzi. A teljes magyar filmtörténeten érvényesíthető szempontrendszer különösen az 1948 és 1989 ...